Як захистити дітей від загроз в інтернеті: поради батькам

За матеріалами сайту МОН та згідно зі звітом організації Internet Watch Foundation за 2022 рік в інтернеті виявили найбільше за всі роки матеріалів категорії «А» про сексуальне насильство над дітьми. До цієї категорії входять матеріали з найжорстокішими видами сексуального насильства, що з 2020 року зросло в понад двічі. Водночас найбільше жертв – серед немовлят та дітей молодшого віку.

ГО #stop_sexтинг у партнерстві з Ресурсним центром недержавних організацій, за фінансової підтримки Українського гуманітарного фонду зібрали 5 простих порад для батьків, як захистити дітей від загроз в інтернеті.

Розвивайте відкриту культуру спілкування

Дуже важливо говорити з дітьми про безпеку в інтернеті та кіберзагрози, навіть якщо некомфортно чи ви думаєте, що діти знають більше, ніж ви. Варто спілкуватися злими про це з раннього віку. Адже навіть якщо ви не дозволяєте дітям користуватися інтернетом удома, вони можуть мати доступ до мережі у школі чи у друга в гостях.

Залучіться підтримкою дитини та разом встановіть сімейні правила про користування інтернетом для всіх членів родини, наприклад, спільні сніданки та вечері без гаджетів. Крім того, ви можете завантажити зразок сімейної угоди, яка допоможе в ігровій формі встановити спеціальні правила для використання гаджетів у сім'ї. Пропишіть, де можна використовувати гаджет (поза ванною кімнатою, наприклад, оскільки часто там діти роблять нюдси), як довго можна ним користуватися, де заряджати (поза спальнею), який час дня та тижня родина проводить зовсім без гаджетів (наприклад, з 21 до 7 ранку або в неділю).

Слухайте та чуйте дитину

Не лякайтесь, якщо дитина звертається до вас із приводу чогось неприйнятного, що вона бачила чи пережила в інтернеті. Заспокойте її, уважно вислухайте та запевніть, що це не її провина, дайте відповіді на запитання та допоможіть повідомити про будь-яку неприйнятну поведінку чи вміст вебсайту або додатку. Заохочуйте дитину звертатися до вас за порадою, якщо вона не впевнена в чомусь в інтернеті.

Говоріть про кордони та межі між реальним та віртуальним

Діти люблять ділитися фото, відео, повідомленнями з іншими. Тому важливо, щоб вони розуміли, що прийнятно публікувати про себе в інтернеті, а що ні.

Поясніть простими словами, чому певну інформацію, зокрема повне ім’я, дату народження, домашню адресу, електронну пошту, номери телефонів та імена членів сім’ї, друзів або домашніх тварин не варто публікувати чи ділитися в повідомленнях. Її можуть використати кіберзлочинці для шахрайських дій або для визначення місцеперебування. Водночас не лякайте дитину та не вдавайтеся у подробиці.

Навчіть дитину проходити «тест білборда»

Розкажіть, що фотографії родини та друзів можна публікувати лише з їхнього дозволу, щоб забезпечити конфіденційність. Перш ніж публікувати або надсилати свої фото, хай дитина поставить собі запитання, чи хоче вона, щоб це фото чи відео побачили всі на великому білборді біля школи? А бабуся? Вчителі? Наголосіть, що все, що потрапляє в інтернет, назавжди там залишається.

Обговоріть секстинг і сексуальні домагання в інтернеті

Згідно з дослідженням приблизно 11% дітей отримували повідомлення зі зображеннями сексуального характеру або зображеннями оголеного тіла. Проте підлітки часто приховують такі історії, тому цей відсоток може бути значно вищим.

Поговоріть з дитиною про наслідки секстингу та про те, як зображення можуть вийти з-під контролю в інтернеті. Заохочуйте дітей бути відкритими з вами та повідомляти про будь-який тип сексуального насильства чи кібернасильства, свідками якого вони стали. Розкажіть їм про ознаки, які можуть допомогти запобігти сексуальному насильству, а саме: отримання контенту відвертого вмісту чи прохання незнайомців зустрітися особисто. Переконайтеся, що діти знають, що не варто приймати прохання стати друзями або подарунки від незнайомців.

Про проєкт #stop_sexтинг:

#stop_sexтинг – найбільша в Україні громадська організація про захист дітей в інтернеті. Здобула премію Глобального договору ООН та загалом навчила більше ніж 800 тис. дітей та батьків. У межах інформаційної кампанії торкнулася мільйонів українських родин, а також створила першу в країні консультаційну лінію щодо безпеки дітей в інтернеті 1545 та психологічну лінію підтримки для дітей та батьків на тему онлайн-ризиків на сайті.

Посилання на проєкт #stop_sexтинг

Сайт: stop-sexting.in.ua/adult/

Instagram instagram.com/stopsexting.ua/

Facebook: facebook.com/stopsextingua/

YouTube: youtube.com/StopSextingUkraine

TikTok: tiktok.com/@stopsexting

Кiлькiсть переглядiв: 54